Co je to raw strava?

Raw food neboli živá strava vzniká šetrným zpracováním rostlinných jako je zelenina, oříšky, semínka, bylinky, klíčky, koření, panenské oleje a ovoce, a to do maximální teploty 42°C. Díky tomu je osvěžující, výživná, plná enzymů, vitamínů a bílkovin. Jedná se o způsob stravování, kterým se lidstvo živí už od 

pradávna – ještě před tím, než byli lidé schopni kontrolovat oheň, byla živá strava jejich přirozenou volbou. V moderní historii se s raw food setkáváme v druhé polovině 19. století, kdy doktor Maximilian Bircher-Benner doporučoval svým pacientům k uzdravení konzumaci syrového ovoce a zeleniny.

První raw food restauraci Eutropheon otevřeli manželé John a Vera Richterovi v L.A. roku 1917. Až do 40. letech byla tato restaurace jedním z nejdůležitějších míst pro setkávání všech, kteří se podíleli na rozvoji alternativních životních stylů v Kalifornii.

Postupné zpopularizování odšťavňovačů v druhé polovině 20. století přispělo k tomu, že si lidé živou stravu alespoň částečně mohli připravovat i doma. Největší výhody raw stravy představila Leslie Kenton, americká spisovatelka, editorka rubriky Zdraví a krása časopisu Harper’s Bazaar a zastánkyně zdravého životního stylu, ve své knize Raw Energy vydané roku 1984.

Mezi výhody, které se potvrzují dodnes, patří pomoc při boji s nadváhou, omlazuje tělo i mysl, ale živé stravování působí především jako prevence proti civilizačním chorobám, jakými je např. rakovina, diabetes, obezita, infarkt myokardu, mozková mrtvice, ale i deprese a syndrom vyhoření. Raw food je tedy nejen tělu a zdraví prospěšná, ale je také velmi chutná a vydatná.