MF Dnes

MF Dnes
15. 5. 2015

Gastronomická revoluce v Liberci!

 

Cizokrajné chutě, moderní káva a syrové palačinky. V Liberci začínají vznikat netradiční restaurace. 

LIBEREC Na vlně světových gastronomických trendů se nyní nese také Liberec. I v krajském městě čím dál víc lidí vnímá jídlo nejen jako prostředek k nasycení, ale věnuje pozornost jeho estetické, zdraví prospěšné či kreativní stránce. 
Z blogu do bistra Mikyna v kuchyni. Tak se jmenuje foodblog (internetová stránka zaměřená na jídlo - pozn. red.) mladého páru Kristýny Sorokové a Ondřeje Láfa. Ti si začátkem roku otevřeli v liberecké ulici 5. května bistro, které už na první pohled připomíná kavárničky v Provence. „V Liberci nám chyběl podnik, kam by člověk přišel na vegetariánský oběd, ale ne po vzoru jídelny. Chceme nabízet kvalitní jídla, zároveň zachovat ráz kavárny,“ říká Soroková. Ve svém bistru nabízí i denní menu, které se skládá z vegetariánských a veganských pokrmů. Ti si mohou vybrat například celerový krém s citrónem, pečené sladké brambory plněné hummusem či salát z dýně s červenou quinoou. Podle Sorokové právě neznalost některých přísad či kombinací chutí do teď mnoho lidí odrazovala. „I věci, které vypadají na jednu stranu jednoduše, se dají dělat jinak. Nabízeli jsme domácí žemlové knedlíky s houbovým ragú a citronovou kůrou a spoustě lidem to přišlo přinejmenším zvláštní.“ 
Milovníci sladkého se stěhují do bistra na domácí dorty a kávu, která se připravuje na plně ručním kávovaru z roku 1972. 
Na kávu do kina Právě v nabídce kávových nápojů získalo nedávno bistro zdatného konkurenta v podobě nové kavárny v bývalém kině Varšava. Kdo si pamatuje poslední roky skomírajícího kina, asi by se v čerstvě otevřené Kino Kávě divil. 
Zrekonstruované foyer září novým nátěrem, prostor decentně projasňují zakázkové lustry. Celé kavárně dominuje mocný barový pult, na němž se skví kávovar od španělského výrobce. „Bereme kávu od pražské pražírny Doubleshot, dle mě nejlepší české pražírny světového formátu. Vybral jsem ji jednoduše, prostě mám jejich kávu nejradši,“ říká provozovatel kavárny Tomáš Prokop. 
Ve svém podniku připravuje i stále modernější filtrovanou kávu. „Sám si doma dělám jedině filtrovanou, protože je to ideální varianta, když chce člověk ´hodně´ dobré kávy. Je to skvělá alternativa k nápojům na bázi espressa.“ Kromě kávových nápojů podává i pivo z varnsdorfského pivovaru, česká a francouzská vína či stále oblíbenější cidery nebo Club Maté. Specialitou pak jsou sladké zákusky a slané koláče od libereckých Hairy Bakers. „Jsou to mladí pekaři, kteří mají to správné nadšení,“ dodává Prokop. 
Syrové, tedy lehké Alternativní podnik vzniká i v nedalekém obchodním domě. Suroviny opracované do teploty 42 °C, žádné maso, mléko ani vajíčka. Přesto však jídla jako cuketové špagety s krémovou česnekovou omáčkou, tatarský karbanátek s paprikovým dipem či banánové palačinky s citronovým krémem a čokoládovou polevou. To vše chystá nově připravovaná restaurace bistRAWveg v Plaze. „Jedná se o zdravou stravu, kterou chceme lidem nabídnout jako zpestření stávajícího jídelníčku, ukázat jim, že RAW produkty jsou zdravé, chutné, syté a člověk po nich není unavený,“ říká majitel Stanislav Petříček. V čase snídaní a obědů si budou zákazníci objednávat u pultu. Od 16 hodin se bistRAWveg stane klasickou restaurací s obsluhou. „Odpoledne mají již lidé více času a chtějí v klidu posedět,“ dodává. 

Nákupní košík

V košíku nemáte žádné položky.

Pokračovat v nákupu